måndag 8 augusti 2011

Norgetips!

Den alldeles utomordentligt trevliga läkaren hade med sig en lista till mig i fredags, precis som han lovade. Så snällt! :) Ingen aning om tipsen är bra eller dåliga, eller om de går att dra nytta av oavsett vart i Norge man åker. Han hade varit någonstans i nordnorge. Kommentarerna är sånt han tyckte, så jag kan inte svara för om det stämmer, men skriver med dem i alla fall! :)

Innan färd:
- Kolla upp olika bemanningsföretag
- Hur mycket lön? Hur fungerar det med övertid? (Han tyckte att lönen bör vara runt 200 NOK i timmen.)
- Vad räknar bemanningsföretaget som normal arbetstid? 37,5 timmar/vecka var nornal arbetstid.
- Övertid? Hur mycket får vi jobba?
- Ta reda på vad för slags bostad som kan förväntas - villa, korridor, renoveringsobjekt... Kolla även upp om det finns t ex micro, tv, internet, gardiner (om man jobbar i nordnorge sommartid är det ljust dygnet runt enligt honom, så det kan vara bra om man vill sova)
- Hur långt är det till närmsta matbutik?
- Träningsmöjligheter? Detta kunde tydligen vara rejält dyrt, i alla fall där han har varit.
- Ta med mat och alkohol. "Torrvaror" är inte särskilt dyra, däremot är alkohol väldigt dyrt
- Fundera på vad vi vill göra på vår fritid

Under vistelsen:
- Mat, pizzam restaurang, sprit, träning - dyrt!
- Norskt personnummer - skaffa så fort man kommer till Norge. Oftast ingen lön innan dess. Vissa bemanningsföretag hjälper till med detta.
- Telefonkort/telefonnummer - norskt personnummer behövs innan detta går att skaffa
- Skapa kontakter. Jaga pass, fjäska för schemaläggaren, ta alla pass man kan...

Efter vistelsen:
- Shopping, resor, god mat....! :)

5 kommentarer:

  1. Klockrena tips!

    Undrar om inte de flesta bemanningsföretag erbjuder lägre än 200 NOK/h grundlön, för sjuksköterskor utan specialistutbildning. Fast det betyder förstås inte att du måste nöja dig med lägre än 200 NOK/h.

    Vill du jämföra med vad norska sjuksköterskor har i lägstalön efter visst antal år i yrket så motsvarar 200 NOK/h en månadslön på ~30 800 eller en årslön på 369 200.

    Men om du gör en rundringning hoppas jag förstås att du sammanställer informationen och delar med dig av den! =)

    Gällande just lönen är det viktigt att specificera om den anges i norska eller svenska kronor.

    Hur stora är kväll/natt-, helg- och storhelgstilläggen? Under vilka tider betalas de ut?

    Även övertidsersättningens omfattning är viktig; när betalas den ut, hur stor är den?

    Anges timlönen inklusive eller exklusive semesterersättning (som vanligtvis är på +10,2%)?

    Hur påverkas din lön om du lämnar in ett E101-intyg (om den påverkas alls av detta)?

    Vilken ersättning får du för avbokade pass, hur ser reglerna ut kring detta? (Det brukar bero på hur nära inpå passets början som det avbokas)

    Vilka möjligheter till löneförhöjning finns? Vad baserar bemanningsföretaget sin lönesättning på - lönetrappa beroende på antal år erfarenhet? Kan de matcha ett högre erbjudande från annat bemanningsföretag?

    Så är det precis som den trevliga läkaren beskriver, det är mer än lönen som påverkar norgejobbandet.

    Jag ska försöka skriva mer om detta framöver på Sjuksköterska.nu, så hoppas jag att du också fortsätter att dela med dig av dina erfarenheter!

    /Sjuksnu

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag har just gjort 3+3 veckor i Norge för 2 olika företag.
    1. Du börjar med norsk autorisasjon, jag fick min på en vecka men det kan ta 6 veckor också.
    2. Du blir anställd av bemanning eller privat.
    3. Du söker E101 på försäkringskassan och det bör du ha med dig när du åker till Norge och söker skattekort anars får du betala högre skatt. OBS!! Det tar 2-3 månader att få detta.
    4. Dag 1 i Norge går du till skatteetaten och söker skattekort. Måste göras personligen med pass! Det tar minst 4 veckor att få det. Innan du har det får du ingen lön iaf inte av XtraCare så det kan ta 6-7 veckor innan du får lön. Sen är det bara att jobba på så mycket du får.

    XtraCare är väldigt luddiga i sin information, tex skriver de med stora bokstäver att man får lön 4 dagar efter inrapporterad tid men detta gäller bara om dina papper är klara. Du får jobba 48 tim/v innan du får övertid och lönen är 10% lägre om du har E101. Lite dåligt att de visste att jag hade E101 och sa: du får 220 nok/tim men när lönebeskedet kom hade jag bara 198 nok/tim. Ja men lönen är ju 10% lägre då svarar de. Jag trodde att det var den faktiska lönen jag skulle få.

    Nu åker jag med Dedicare och de talar klart och tydligt om att så här mycket får du med E101 och så här mycket får du utan. De lovade mig t.o.m ett förskott om jag inte fick lön från Xtra i tid. Där jobbar man 37.5 tim/v och sen är det övertid. Det känns mer ordning och tydlighet i den firman. Det är inte lätt att förstå och hålla reda på allt första gången man åker.

    Du måste fixa det mesta själv ändå, det bemanningen ordnar är flygbiljett och bostad. Om du åker privat får du lägga ut för resan (det får man tillbaka) men många sjukhus har bostäder att låna/hyra ut billigt. Du får oftast högre lön privat så det kan löna sig att betala en liten summa för sjukhusets bostad.

    Ann

    SvaraRadera
  3. Sorry det ska väl ändå vara 35.5 tim /v.

    SvaraRadera
  4. Kul med fler kommentarer! :)

    Jag blir inte riktigt klok på det där E101 intyget... Ringde F-kassan i somras och då sa dom att jag INTE behövde ansöka om det eftersom jag inte jobbar i Sverige samtidigt. Men nu när jag läst runt lite mer verkar det ju vara nödvändigt?! Suck... Och det tar lång tid att få förstod jag det som? Kommer ju inte hinna få det innan avresa isf...

    Har du lite mer info om E101?

    SvaraRadera
  5. Nej inte mer än att vissa bolag kräver det intyget eller avslag på det i förekommande fall (om man inte jobbar i Sverige). Det är ju ett intyg om att du har arbete i Sverige och då ska Norge betala avgift till Sverige, du får därmed lägre lön i Norge men ska samtidigt betala mindre skatt så det ska jämna ut sig hävdar bolagen, vilket inte riktigt stämmer (men det är ju en annan fråga som vi inte kan göra nåt åt). FÖr att du ska få lägre skatt är det viktigt att du har det med dig när du söker skattekortet. Jag hade det inte och jag kan ju bara hoppas att det ordnar sig vid deklarationen nästa år men man vet aldrig med norrmännen.

    Ann

    SvaraRadera