tisdag 2 augusti 2011

Vuxengöra

Idag har jag, Maria och Angelica varit på Skatteverket. Vi tänkte ställa lite frågor om vad vi bör tänka på nu när vi åker till Norge, just med skatter och sånt. Vi blev inte klokare av vårt besök, det är ju en sak som är säker i alla fall. För det första pratade hon med oss som att vi var 18 år och inte kunde någonting. Hon kanske trodde att vi nyss tagit studenten och hade en dröm om att åka till Norge och bli rik eller nåt. Visserligen ser vi alla tre ganska unga ut, men man behöver ju i vilket fall inte prata på ett sätt som att man inte fattar. Jag hade stor lust att påpeka att vi faktiskt var två sjuksköterskor och en socionom, men det blev aldrig så.

För det andra sa hon HELT felaktiga saker till oss. Bland annat uppmanade hon oss att fylla i en flyttanmälan om att vi ska flytta utomlands och avskriva oss från Sverige. "Det blir ju som att ni utvandrar" sa hon i sin förklaring. Det möttes av tre skeptiska "mmhmm...."... Alltså, helt ärligt? I alla fall, jag sa att vi kan ju inte flyttanmäla och skriva en ny adress för vi vet ju inte någon adress förrän vi är på plats och vi kan ju inte ens garantera att vi bor på samma plats hela tiden. Men jo då, man skulle skriva att man skulle flytta utomlands.

Sen tar hon fram en brochyr med lite instruktioner till blanketten. Då säger Maria: "Men, här står ju att man ska göra en sån flyttanmälan om man planerar att bo utomlands i ett år eller mer?" samtidigt som hon pekar på typ den tredje meningen på pappret. Jag funderar lite på hur denna kvinna lyckades med detta? Om man inte vet är det väl bättre och säga att man är osäker och t ex fråga sin kollega? Som sagt, vår lilla vistelse på 10 min gjorde oss inte klokare över huvud taget.

Efter Skatteverket var det dags för banken för mig och Maria. Vi kände att det kunde vara skönt att få hjälp med betalningen till vår norska legitimation. Det blev lite vändor fram och tillbaks mellan personalen men vi tror och hoppas det blev rätt tillslut i alla fall! ;) Totalt 1388 kr blev det för avgiften och övriga omkostnader. Så nu är bollen i rullning, ingen återvändo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar