tisdag 26 april 2011

ALERT-utbildning

Idag har jag varit på ALERT-utbildning. ALERT står för Acute Life-threatening Events - Recognition and Treatment och är ett verktyg för vårdpersonal att upptäcka patienter med sviktande funktioner och livshotande tillstånd  i tid för att på så sätt undvika intensivvård eller sätta in intensivvård i god tid.
I konceptet utgår man från vissa vitala parametrar för att mäta patientens tillstånd och patienten får poäng för olika värden. Målet är självklart att ha 0 poäng, men det är ganska sällan. De flesta "friska" patienter hamnar på 1-2 poäng utan några större konstigheter. Skalan vi använder oss av i Blekinge Landsting ser ut såhär:

Bilden är lånad från Landstinget i Östergötland. CNS står för Centrala nervsystemet och innebär att man kontrollerar neurologisk funktion kan man säga.

Genom att mäta puls, andning, blodtryck, temp och CNS får alltså patienten olika poäng. Om patienten t ex har 23 i andningsfrekvens, 120 i puls och 38,2 i temp får han/hon 5 poäng och utifrån vilken poäng denne får finns det riktlinjer för hur vi ska handla, t ex nya kontroller, ringa jourläkare eller MIG-team. Ett MIG-team är en mobil intensivvårdsgrupp och består av en intensivvårdsläkare och en intensivvårdssjuksköterska. Teamet ska fungera som konsulter som kommer upp till vårdavdelningen och tittat på patienten och där efter diskuterar eventuella åtgärder tillsammans med den doktor som är patientansvarig.

Det blev lärorikt och en uppdatering kring handlande i akuta och livshotande situationer. Det har med andra ord varit en superbra och intressant dag!
Time to sleep, ny dag imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar