måndag 31 oktober 2011

Ursäkta...

Ja, bör väl ursäkta mig, det var ju ganska många dagar sedan jag uppdaterade. Har haft fullt upp känns det som, vet dock inte med vad. Jobb kanske? Well well... Fått hela denna veckan uppbokad med. Skönt! Hmm, vet inte riktigt vad jag ska skriva ikväll, haha. Har jobbat ikväll med och har dagvakt imorgon, så bör väl egentligen sova.

Jag fick förresten veta att min patient som blev dålig hade fått hjärtstopp typ 5 min efter jag lämnat avdelningen på morgonen efter min hektiska natt... Fick även veta att patienten tydligen hade KOL och låg med typ 5 liter syrgas i ett par timmar. Detta hade tydligen diagnostiserats förra gången patienten var inlagd, men hade inte följt med i journalen. Hej och hå, underbara journalsystem!!! Ni som jobbar i sjukvården vet hur bra kombinationen KOL och syrgas är (inte alls), ni andra får googla, jag är på tok för trött just nu för  att orka skriva detta. Eller så får någon annan förklara. Sorry...

Fy fanken alltså, måste säga att jag var VÄLDIGT glad att det inte skedde tidigare när jag var där själv. Då hade jag nog drabbats av en svacka igen, och hundra gånger värre... Det slog mig hur sårbar man är, särskilt som vikarie, särskilt ett nattpass när man är ensam...

Var ju med om mitt första hjärtstopp i somras. Det var väldigt påfrestande och man känner verkligen av att situationen är kritisk, att man bara har några få minuter på sig.. Att få hjärnsläpp i några sekunder, som i sig känns som flera minuter, är inte särskilt upphetsande. Och då var jag väldigt glad att jag hade alla mina kollegor runt omkring. Vet inte hur det hade varit att stå där själv...
Känner att jag nu som vikarie måste vara mer noga med att kolla vart hjärtstartare och akutvagn finns och vilka tidigare sjukdomar patienten har. Och framför allt, vilket nummer man ska ringa när något sådant händer!

Dags att sova och ladda inför en dag på reumatologen!

3 kommentarer:

  1. Hej Malin!

    Det medicinska kring att ge högre fraktion syrgas till patienter med KOL är kanske inte det viktiga, ändå.

    Det viktiga är att du känner att du har gjort det du kan för att förmedla viktig information till läkaren och eventuellt anhöriga, om hur patientens tillstånd har förändrats.

    Ibland är hjärtstopp oväntade. Ibland finns det tecken på att patienten är på väg mot ett hjärtstopp redan långt innan hjärtstoppet inträffar.

    Sedan är det som du säger, det är bra att verkligen förbereda sig. "Om det och det händer, hur gör jag då?". Extra viktigt blir det för oss vikarier som bara får kort inskolning på varje avdelning.

    Apropå det, hur fungerar det med inskolning med Adecco som arbetsgivare? Erbjuder de ett-två pass på varje ny avdelning? Eller måste man själv kräva inskolning för att få det?

    Hur känner du själv om inskolning som bemanningssjuksköterska i Norge?

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Inskolning med Adecco fungerar väl kanske inte optimalt. Jag har nog varit på säkert 8 avdelningar sedan jag började jobba här i Bergen. Jag fick en upplärningsvakt, på en kirurgavdelning. Sen var det inte mycket mer än så :P På alla andra avdelningar har jag bara fått fråga själv om rutiner men tycker ändå det har gått bra. De flesta avdelningar är hjälpsamma och trevliga!

    SvaraRadera
  3. Ditt liv verkar oerhört spännande, intressant,jobbigt och fyllt av mycket du aldrig ställs inför tidigare. Låter underbart med sopporna och den underbara efterätten!
    kram mamma

    SvaraRadera